Ievērojamās vietas Ozolaines pagastā

FaceBook  

Kampišķu vecticibnieku kopienas lūgšanas nams 1 20140227 1658023238

Pirmais vecticībnieku nams šajā apkaimē bija uzcelts 1791. gadā. Revolūcijas gadu laikā draudzes arhīvs nodega, tāpēc 19. gadsimta notikumi paliek nezināmi. 20.gadsimta 30-tajos gados tika nolemts celt jaunu dievnamu. No personīgajiem ziedojumiem savācās tajā laikā diezgan prāva naudas summa, tomēr ar to nepietika, lai uzceltu iecerēto ēku. Taču ar ziedojumu atbalstu, draudzes dievnama celtniecība varēja turpināties. Jaunais dievnams bija augsts un plašs, pat ar divām cellēm. Rietumu pusē ir augsts taisnstūrveida zvanu tornis, kuru rotā krusts. Padomju laikos tāpat kā daudzi citi dievnami tas cieta no laupītāju rokām. Šodien, Kampišķu vecticībnieku lūgšanas nams aktīvi dargbojas visos vecticībnieku svētkos, kā arī palīdz izvadīt pēdējā ceļā murišos draudzes locekļus. Kampišķu vecticībnieku draudzes valdes priekšsēdētāja Anna Tarakanova, mob. tālrunis: 28282571, e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Fotogrāfijas

Jaunais Kampišķu vecticībnieku kopienas lūgšanu nams (valsts aizsardzības Nr.5840) uzbūvēts laikā no 1931 – 1937.g. pēc arhitekta Vladimira Šervinska projekta. Lūgšanu nams ir taisnstūra plānojuma ēka, kas ietver lūgšanu telpu un priekštelpu, kuras abos sānos izvietotas palīgtelpas – viena taisnstūra (D pusē, tajā atrodas arī ziemas lūgšanu telpa), otra - četrstūra ar vienu ieslīpu sienu. Ēkas guļbūves ārsienas ir apšūtas ar krāsotiem horizontāliem dēļiem un cokoldaļā, kā arī gala fasāžu augšdaļā papildinātas ar vertikālu apšuvuma joslām. Zelmiņos apšuvums veidots skujiņā. Dievnamu sedz divslīpju viļņotā azbestcementa lokšņu jumts. Ēkai ir divi torņi. Kvadrātisks zvanu tornis paceļas virs jumta kores lūgšanu nama ieejas daļā, tam veidots četrslīpju jumts, virs kura uz cilindriskas pamatnes izvietots no sīpolveida kupola atvasinātas formas kupoliņš ar krustu virs tā. Ēkas A gala jumta korē uz divpakāpju poligonālas pamatnes novietots neliels sīpolveida kupoliņš ar krustu virs tā. Dievnama ārdurvju ailai ir taisnstūra forma, tāpat kā logailām rietumu un dienvidu fasādēs. Ziemeļu fasādes logailām ir taisnstūrveida forma ar segmentveida augšmalu. Logu formai pieskaņoti slēģi. Divviru koka rāmja - pildiņu konstrukcijas ārdurvis nomainītas pret jaunām - analogas vēsturiskajām. Dievnams celts lakoniskās būvformās, tā vienīgie dekoratīvie elementi ir profilētas apmales virs segmentveida logailām un apmale - dēlis uz konsolēm, kas akcentē taisnstūra logailu augšmalu un atdarina sandrika motīvu, sienu apdare un ieejas lieveņa jumtiņa vertikālo dēļu lejasdaļā veidoti lakoniskas formas siluetzāģējumi. Priekštelpu un palīgtelpas interjerā pārsedz līmeniski griesti, savukārt lūgšanu telpā tie ir izvelvēti segmenta formā. Priekštelpas un palīgtelpas sienas ir apmestas, apšūtas ar finieri, lūgšanu telpā - lejasdaļā vertikāls, augšdaļā horizontāls krāsotu dēļu apšuvums. Virs ieejas lūgšanu namā balkoniņš ar virpotām balustru margām. Līdzīga virpotu tikai masīvāku balustru rinda veido klirosa nožogojumu, kas nodala soleju. Nelielam ikonastasam ir viena ikonu rinda, kas izvietota uz koka plauktiņa. Zādzību rezultātā dievnams ir zaudējis daļu no ikonu, krustu un grāmatu kolekcijas. Dievnama interjeru papildina 19. gs. veidotais metāla kroņlukturis.


Rakstnieka Mihaila Naricas muzejs – māja2029312403098782 l

Īss apraksts: Rakstnieka Mihaila Naricas muzejs. Ekspozīcijas valoda: latviešu, krievu.Četrreiz represēta rakstnieka, mākslinieka mājā – muzejā var iepazīties ar politisko represiju vēsturi PSRS un Padomju Latvijā, kā arī ar M. Naricas izglītojošā centra organizēto daiļrades konkursu laureātu darbiem.

Rakstnieks, kurš otrais pēc Borisa Pasternaka, rietumvalstīs publicējis savu romānu „Nenodziedātā dziesma", kurš atklāti vērsies pret Hruščova un partijas ideoloģijas virskundzību. Muzejs dibināts 2000.gada 7.novembrī Deimaņu ciemā, pie mājas atklāta arī piemiņas plāksne. Rakstnieka Mihaila Naricas fonds "Starptautiskais rakstnieka Mihaila Naricas fonds" tika izveidots 2001.gadā. Fonda izveides mērķis ir popularizēt, četras reizes nepamatoti represētā, rakstnieka vārdu, kurš palicis „ēnā". Fonds ik gadu rīko radošus konkursus, kuros var piedalīties bērni un pieaugušie, piemēram, tematisku izstrādājumu veidošana no keramikas, plakātu zīmēšana par aktuālām tēmām. Darbi tiek eksponēti plašai publiskai apskatei, ievietoti interneta lappusēs. Muzejā var apskatīt un iepazīties ne tikai ar darbiem, bet arī ar tā vēstures perioda eksponātiem un dokumentiem.

Adrese: Deimaņi, Ozolaines pagasts, Rēzeknes novads
Telefons: +371 64624808, +371 29422282
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: www.narica.ambrand.lv
Darba laiks: Iepriekš piesakoties

Ieejas maksa: Ziedojumi


Podnieka Staņislava Viļuma darbnīcaBcGY1GtCYAAo7xt

Podnieks Staņislavs Viļums vērš uzmanību uz to, cik vērtīgi ir amatnieku, īpaši keramiķu autordarbi: "Ar pirkstu galiem podnieks darbā ieraksta savu enerģiju, domas un idejas. Meistars ir starpnieks, viņa idejas rodas no apkārtējā lauka un iziet caur viņu, atstājot darinājumu kā liecību. Par to liecina tas, ka visattālākajās pasaules malās cilvēki var radīt līdzīgus vai vienādus darbus".
Apmeklējuma laikā podnieks stāsta par melnās keramikas tapšanas procesu, var piedalīties kāda izstrādājuma veidošanas procesā un iegādāties mākslinieka darbus.Tā kā podnieks strādā ar paša saraktu mālu, var vērot tā sagatavošanas procesu, nepieciešamu tālākam darbam.Darbu tapšanas procesā neizmanto industriālas iekārtas, cepli kurina ar malku un trauku glazūrā netiek izmantotas kaitīgas vielas.

13430-podnieks stanislavs vilums113430-podnieks stanislavs vilums513430-podnieks stanislavs vilums313430-podnieks stanislavs vilums

 


Gaiduļu viduslaiku kapsēta Gaiduli-senkapi

Atrodas Gaiduļos, Gaiduļu ezera Z krastā un ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis


Gaiduļu ezers

Gaiduļu ezers ietilpst Daugavas baseinā. Administratīvi tas atrodas Rēzeknes novada Ozolaines pagastā. Pēc hidroloģiskā režīma tas pieskaitāms caurteces tipa ezeriem. Tajā ietek strauts no Krivojes ezera un iztek strauts uz Kivku ezeru. Ezera spoguļvirsmas platība ir 66,1 ha. Pēc izcelsmes tas ir subglaciāls. Uz tā ir viena 0,1 ha liela sala. Ezera dibena struktūru veido galvenokārt māls un smilšmāls.Gaiduu ezers

Ezera tuvumā atrodas skrajciemu tipa apdzīvotas vietas - Gaiduļi, Rubuļi un Križevņiki. Tā rietumu krastā izvietojušās vairākas viensētas. Ezers atrodas 5 km no Rēzeknes pilsētas un aptuveni 2,5 km attālumā no autoceļa A-13.

Ezera makrofīti ir niedres, meldri, kosas, puplakši, šaurlapu vilkvālītes, pameldri, ūdensrozes, lēpes, peldošās un visgarās glīvenes, daudzlapes, hāras, pūslenes, elši un elodejas. 

 ll 371566ll 371565


 Laizānu parks un Liepu pamatskolaIMG 3537

Ozolaines pagastā Laizānu ciemā ievērībai cienīgs ir valsts nozīmes dabas piemineklis – Laizānu parks. Pie parka atrodas Liepu pamatskola, kura pašlaik ir Maltas vidusskolas struktūrvienība.
Līdzens parks vēršas 7,4 ha platībā, kura teritorijā atrodami trīs dīķīši.
Parks veidots 19.gs.beigās – 20.gs. sākumā. To izmanto ne tikai pamatskolas skolēni sportam un atpūtai, bet arī vietējie pagasta iedzīvotāji pastaigām un brīvā laika pavadīšanai.

IMG 3323


Runču kalpiča

Runču kapliča atrodas Runču sādža. Uzcelta 1882 gadā.IMG 7052

 Runcu kaplicaIMG 7050


 

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022