• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Maija dziedājumi par godu Jaunavai Marijai

FaceBook  

IMG 6841

Maija dziedājumi par godu Jaunavai Marijai pie ceļmalas krustiem kā tradīcija radusies 19.gs. Maija dievkalpojumi ir Jaunavas Marijas godināšanas rituāli,kuru laikā ļaudis pulcējas pie brīvdabas krustiem – ceļa malā, ciemā, pie mājām vai baznīcas dārzos uzstādītiem krucifiksiem.Krucifiksi tika rotāti un maija vakaros pie tiem sanāca dažāda vecuma saposušās dziedātājas, lai skaitītu Rožukroni, dziedātu dziesmas Jaunavas marijas godam “O, Svātā Mōte, pī tevis steidzam”, “Dīva Mōte, tevi slavējam”, “Sveika, jyuras zvaigzne”, „Jaunova svāto Aglonas bazneicā” un daudzas citas dziesmas.

“Dzīdošona pi krysta” notika pēc pašu ierosmes – bez garīdznieku klātbūtnes un vadības. Dziedājumu vadītājas visbiežāk bija gados vecākas sievas, kas labi pārzināja rituāla uzbūvi, prata melodijas un zināja, kā ik nākamo uzsākt piemērotā augstumā.
Obligāta šī dievkalpojuma sastāvdaļa ir arī Jaunavas Marijas litānija, kuras aizsākumi iesniedzas 13.gs. un “značku” vilkšana. Vārds značka ir poļu cilmes. “Značka” ir numurēta taisnstūra zīmīte. Numurs norāda uz uzdevumu, kas zīmīti izvilkušajam noteiktā laika ietvarā ir jāizpilda, piemēram, “Par vysu mēnesi sorgojis malōšonas un jo gadeisis samalōt, tod tyuleit atskait vīnu reizi Tāvs myusu.” Kad pienākusi “značku” vilkšanas reize, dievkalpojuma dalībnieki pēc kārtas izvelk katrs savu zīmīti.
Šo skaisto tradīciju – Maija dziedājumus- jau daudzus gadus piekopj arī Ozolaines pagasta TN folkloras kopa „Zeiļa”, kura maija mēnesī cenšas pabūt un noskaitīt Rožukroni, nodziedāt garīgās dziesmas Dievmātes godam pie katra pagasta teritorijā esošā krusta, kā arī Runču kapličā.
Diemžēl, valstī noteiktās vīrusa Covid-19 dēļ šopavasar mums nav tādas izdevības tikties kopā. Mēs lūdzam katru, kurš vēlas lūgties Dievmates godam, to darīt individuāli vai ģimenes lokā.
Ņemot vērā pulcēšanās aizliegumu, folkloras kopas „Zeiļa” dalībnieces vienoti, taču attālināti katra savās mājās lūgsies un skaitīs Rožukroņa lūgšanas 4. daļu Gūdeibas 17.maijā no pulksten 19.00. Aicinām visus, kuri vēlas, pievienoties mūsu lūgšanām par mieru pasaulē, par veselību, par savu pagastu, tā ļaudīm, katrs par savas ģimenes vajadzībām,kā arī pateicībā Dievmatei par nemitīgo palīdzību un mierinājumu un atbalstu dzīves grūtākajos brīžos.

Materiālu sagatavoja
Ozolaines pagasta TN folkloras kopas „Zeiļa” vadītāja Ināra Blinova

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022