• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Mazbērniem un mazmazbērniem bagāta Ozolaines pagasta vecmāmiņa- Kirjana Šabanova

FaceBook  

K.Sabanova

Iespējams, Kirjana nav mazbērniem un mazmazbērniem visbagātākā vecmāmiņa Ozolaines pagastā, bet viena no visbagātākajām noteikti. Tad nu aicinājām uz interviju arī viņu, lai noskaidrotu, kā tad vecmāmiņa sajūt prieku par mazbērniem, kad savi bērni jau sen kā izauklēti un izauguši…

Pastāstiet, cik bagāta vecmāmiņa un vecvecmāmiņa Jūs esat?
Man ir 3 bērni- 2 meitas un dēls, 6 mazbērni un 3 mazmazmeitiņas. Vecākajai mazmeitai ir 27 gadi. 3 mazmeitām 22 gadi- 50 gadu jubilejā katrs no maniem bērniem man uzdāvināja pa 1 mazmeitiņai, tāpēc es viņas visas 3 joprojām saucu par savām dāvanām. Bet jaunākajai mazmeitai ir tikai 7 gadi. Un mazbērnu pulkā man ir arī viens mazdēls. No 3 mazmazbērniem pēdējo mazmazmeitiņu vēl nemaz dzīvē neesmu redzējusi, tikai fotogrāfijās telefonā, bet, ko darīt, ja vecmāmiņai gribas mazbērnu ne tikai bildēs redzēt, bet arī apčamdīt un apčubināt… Viņa vēl pavisam maziņa un tāpēc netiek nevienam rādīta. Bet, tā kā man 31.maijā būs dzimšanas diena, tad mazbērni solīja atvest pašu jaunāko atvasīti man kā dāvanu, lai arī es viņu beidzot ieraugu. Pārējās 2 mazmazmeitiņas regulāri pieskatu. Vecākajai mazmazmeitiņai būs 6 gadi, otrai- 3 gadiņi, bet pašai mazākajai- tikai 2 mēneši. Jaunākā mazmazmeitiņa dzīvo Rēzeknē, bet divas vecākās dzīvo tepat- Ozolaines pagastā un apmeklē PII “Jāņtārpiņš”. Dārziņa direktore vēl mēdz sirsnīgi pajokot: “No kurienes jūs viņus tik daudz ņemat?”, par ko kopīgi pasmejamies!
Ņemot vērā, ka ir 3 bērni, par 3 vairāk mazbērni, tad pēc matemātiskās progresijas mazmazbērniem būtu jābūt vēl par 3 vairāk, tātad 9…
Es domāju, ka būs vēl pat vairāk par 9 mazmazbērniem!!! Viss vēl priekšā. No maniem 3 bērniem 2 meitas jau ir vecmāmiņas, bet dēls vēl nav kļuvis par vectētiņu, tāpēc viss vēl priekšā- viņiem būs mazbērni, man būs mazmazbērni!
Kādas ir sajūtas, kad Jums ir tik kupla saime?
Ar bērniem man ir paveicies, mans vārds viņiem ir likums. Mazbērni arī man labi, apciemo mani, rūpējas par mani. Redzēs, kas no pašiem mazajiem izaugs!
Kad kādos svētkos sanāk visa saime kopā- visi bērni, visi mazbērni ar otrajām pusītēm un visi mazmazbērni, vairs neviens papildus nav jāaicina, jo māja ir stāvgrūdām pilna! Labi, ka dzīvoklis ir liels, visi var ietilpt.
K.Sabanova1

Jūs pavadāt laiku kopā ar mazbērniem, mazmazbērniem diezgan bieži. Ko Jūs darāt kopā?
Es bieži vien stāstu savus atmiņu stāstus par to, kā mēs agrāk skolā gājām, visi uzreiz uzmanīgi klausās. Stāstu, kā plikām kājām 7 km uz skolu katru dienu mērojām, mazbērni klausās un saka, ka tā nevar būt, netic, ka tas ir iespējams. Es papildinu, ka tagad visus jūs uz skolu ar mašīnām ved, bet agrāk visi bērni gāja paši. Vecākā mazmazmeitiņa jau tūlīt sāks skolas gaitas, tāpēc viņai tas šķiet īpaši interesanti.
Mazmazmeitas māca man dziesmas dziedāt. Zīmējam kopā. Citreiz man mugura sāp, nevaru piecelties, viņas mani mēģina stutēt kājās, nesaprot, kā tas ir, ka nevar piecelties. Lasu viņām priekšā, pasakas stāstu… citreiz savā interpretācijā, uz ko reizēm saņemu atbildi no mazmazmeitām: “Vecmāmiņ, tur ne tā bija rakstīts!”, jo vienu otru pasaku viņas zina jau no galvas! Tad es viņām saku: “Te jūsu pasakā ir savādāk, bet manā ir tieši tā kā es tikko pastāstīju!”
Ļoti gribās nodot mazbērniem, mazmazbērniem izšūšanas prasmi, taču ne visiem tas interesē. Šo prasmi centīgi pārņēmusi viena no manām meitām, kura regulāri izšuj, radot arvien jaunus un skaistus mākslas darbus! Savukārt mazmazmeitiņas atnāk, prasa: “Vecmāmiņ! Ko tu dari?” Stāstu viņām, ka izšuju. Viņas paņem visus manus izšūšanas diegus, saģērbj uz pirkstiem, atnāk un rāda: “Paskaties, vecmāmiņ, cik skaisti!” Es ar mulinē diegiem daru vienu, viņas sev izdomā ko citu! Tagad mums ir tā, ka meita vairāk ir aizrāvusies ar gleznu radīšanu no krāsainajiem akmentiņiem, kas jālīmē pareizajās vietās, lai izveidotos bilde- dabas skats vai portrets, bet es izšuju. Un tā mūsu pašu rokām top skaistas dāvanas bērniem, mazbērniem, radiem, draugiem. Viena no mazmeitām nesen Rīgā nopirka dzīvokli un šobrīd to iekārto, tad nu mana meita viņai no krāsainajiem akmentiņiem veido skaistu bildi, bet es izšuju savu dāvanu.
Tagad moderni bērnus saukt dažādos neparastos, ārzemju vārdos, ko bieži vien vecākā paaudze nesaprot un pieņem nelabprāt. Jums ir tik daudz mazbērnu un mazmazbērnu, vai kādam no viņiem tika iedots tāds vārds, ka vecmāmiņai bija tikpat kā ģībonī jākrīt?
Es nejaucos iekšā vārdu došanas jautājumos. Tā kā mūsu ģimene ir vecticībnieki, tad arī jaunākajās paaudzēs liela daļa mazbērnu un mazmazbērnu ir kristīti tieši pareizticīgo ticībā un daudziem arī vārdi ir no pareizticīgo baznīcas kalendāra. Daži mazbērni un mazmazbērni, protams, ir arī latviskos vārdos nosaukti. Bet visā kopumā nav nekādu brīnumu bijis ar izvēlētajiem vārdiem.
Ko paši Jūsu mazbērni un mazmazbērni dzīvē dara, ar kādiem hobijiem aizraujas, kādus īpašus talantus sevī ir atklājuši?
Pati vecākā mazmeita zina daudz svešvalodas. Prot arī šūt, izšūt. Tā kā es pati esmu kaislīga izšūšanas entuziaste un rokdarbniece, tad viņa man labprāt atrāda savus darbus un palielās ar veikumu.
Mazdēls- tas ir meistars visās jomās. Viņš gan krāsni samūrēs, gan grīdu uzklās, mašīnu salabos un elektrību mājās savedīs kārtībā.
Viena no mazmeitām šuj, pat uz 12.klases izlaidumu pati sev kleitu sašuva.
3 mazbērni vēl mācās augstskolās. Viena no mazmeitām ļoti labi mācās un saņem stipendiju. Bet, lai šī stipendija būtu, viņai ir ļoti jācenšas- jo neviena atzīme nedrīkst būt zemāka par 8 ballēm, tāpēc ir jāmācās centīgi! Patiesībā gan mani bērni labi mācījās, gan mazbērni labi mācās, jācer vēl, ka arī mazmazbērni labi mācīsies.
Ne jau visām vecmāmiņām izdodas atrast kopīgu valodu ar bērniem… Gadās, ka vienu vecmāmiņu mazbērni mīl vairāk, pēc otras tiecas mazāk… Kā Jums, kā pieredzējušai vecmāmiņai, liekas, kas ir panākumu pamatā, lai būtu mazbērniem mīļa vecmāmiņa?
Ja tu mīli bērnus, viņi arī noteikti tevi mīlēs!
Piemēram, tagad pie manis atbrauc mazmazmeitas, viena pie vienas rokas pieķeras, otra pie otras un abas steidz sabučot mani! Parāda man, ko dārziņā iemācījušās darīt- kā dejot, kādus dzejoļus zina! Viņas visu man izstāsta! Es viņas, protams, palielu, kādu reizi arī pati ar kāju ritmā piesitu līdzi, un tas viņām ļoti patīk. Citreiz vēl uztaisu viņām kādu kostīmu, masku no tā, kas pa rokai. Vidējai mazmeitiņai ļoti patīk krelles, viņa ver manu skapi vaļā un izvēlas, kuru kleitu šodien ģērbs.
Viņas man stāsta par multfilmām, kas viņām patīk, ko viņas redzējušas.
Ar bērniem kopā ir interesanti. Citreiz sanāk, ka neredzu mazmazmeitas 2-3 dienas, jau man paliek skumīgi bez viņām. Negribu lielīties, bet vispār mani arī dārziņā, kad es tur strādāju, bērni mīlēja. Arī mājās- gan mazbērni mani mīl, gan mazmazbērni. Un es mīlu viņus!
Tā kā Jūs pati esat humoristisks cilvēks, Jums ar mazbērniem arī noteikti “nāk ārā” dažādi joki un izdarības. Varbūt varat atsaukt atmiņā kādu joku vai situāciju?
Atcerēties tik tiešām ir daudz ko!
Piemēram, kādu dienu viena no mazmeitām pazuda- tikko bērns bija te, pēc brīža jau viņas nav! Izmeklējām visus stūru stūrus, saucām, viņa nekur nav atrodama un arī neatsaucas. Beigās izrādījās, ka viņa ielīdusi suņa būdā un aizmigusi. Kad viņa pamodās, tad pati izbāza galvu ārā no būdas un mēs viņu ieraudzījām. Bet suns mani nelaiž viņai klāt. Man nācās sunim teju kilogramu desas sabarot, lai pielabināties. Beigās mazmeita pati izrāpoja no suņu būdas, staigāt viņa vēl neprata.
****
Paldies vecmāmiņai Kirjanai Šabanovai par interviju, par sirsnīgiem, pamācošiem un jautriem stāstiem! Lai viņai un visām citām māmiņām un vecmāmiņām- priecīgi Māmiņu dienas svētki!!!

Interviju ar
Kirjanu Šabanovu
apkopoja
Santa Ostaša
Ozolaines Tautas nama vadītāja
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

P.S. Materiāls tiek publicēts saskaņā ar datu subjekta mutisko atļauju

 

 

 

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022