• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Balbišos tiks uzstādīta vēsturiskās lapenes instalācija!

FaceBook  

K.Buharinas fotoKOPSKATS

Foto no Klementīnes-Lūcijas Buharinas personīga arhīva

Ozolaines pamatskola, ja tā netiktu likvidēta 2004. gadā, šogad svinētu jau 150-to jubileju, taču COVID-19 absolventu salidojumu rīkot joprojām nevaram. Lai gan ēka nestāv tukša un ir lietderīgi izmantota, jo pilda Ozolaines pagasta pārvaldes ēkas funkcijas, tai braucot garām bijušie skolēni joprojām piedzīvo siltas atmiņas par skolā pavadītajiem gadiem.
Drīzajai jubilejai par godu pārvaldes darbinieku un bijušo skolēnu sarunas arvien vairāk risinās par bijušās skolas lietām. Atmiņu stāstos tika pieminēta arī lapene skolas teritorijā, kura līdz mūsdienām nav saglabājusies. Diskusiju rezultātā radās ideja par lapenes atjaunošanu.

Ozolainē. Lapenē

Foto no Taisijas Belovas -Rudzīšas personīga arhīva

Pirmais solis uz mērķi ir ziņu izpētīšana par lapeni, lai noskaidrotu tās precīzu atrašanās vietu, izskatu, funkcijas un vēsturisko nozīmi ir izpildīts. Vērsāmies pie cilvēkiem, kas strādājuši un mācījušies Ozolaines pagastā, lai uzklausītu viņu atmiņas vai iegūtu kādas citas liecības. Par laimi, ilggadējai skolas skolotājai un direktorei Klementīnei Buharinai saglabājušās vairākas fotogrāfijas ar detalizētu lapenes attēlu, kas ļāva lapeni atjaunot pēc iespējas tuvāk oriģinālam. Arī atrašanās vieta ir precīzi zināma, jo līdz mūsdienām ir saglabājušies tās pamati.
Runājot par tās uzcelšanas gadu, precīzi dokumentētu ziņu nav. Neviens no aptaujātajiem lapenes lieciniekiem neatceras būvēšanas procesu, senākās atmiņas ir no pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, un tajā brīdī lapene jau bija uzcelta. Pēc aptaujāto domām, lapene, iespējams, bija celta pirms kara, jo jumtam bija raksturīgie Ulmaņlaiku dakstiņi – maziņi, aptuveni 30x30 centimetru izmērā, turklāt pēc kara PSRS laikā kāds diez vai celtu tādu lapeni. Arī lapenes nojaukšanas brīdis nav precīzi zināms, tomēr, apkopojot jau minēto liecinieku domas un atmiņas, visticamāk, ka tas ir bijis laika posms no 1964. – 1966. gadam. Jāatzīmē, ka atmiņas ir pagrauzis laika zobs, un dažas atmiņu detaļas nesakrīt, tāpēc ir izvēlēti visticamākie nojaukšanas gadi.
Cilvēku prātos lapene, pirmkārt, ir saglabājusies kā jauno mīlnieku satikšanās un laika pavadīšanas vieta pastaigājoties vai dodoties uz un no diskotēkām. Otrkārt, lapeni, protams, starpbrīžos izmantoja arī skolēni, lai spēlētu paslēpes vai vienkārši atpūstos. Tā pat daudzu atmiņās tā ir saglabājusies kā vieta, kur gaidīja pienākam vai atejam autobusu jeb kā autobusu pietura.
Top pēdējie soļi lapenes atjaunošanas virzienā un pavisam drīz, bijušajai skolai par godu 150.gadu jubilejai tikts pasniegta šī brīnišķīgā dāvana - vēsturiskās lapenes instalācija, kas noteikti kalpos arī kā brīnišķīga atpūtas vieta mūsdienu Ozolainietim!

Lapenes

Jelizavetas Marjanovas zīmējums

Lāsma Inkina

 

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022