• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Šogad Lielais gavēnis ir no 6.marta līdz 20.aprīlim!

FaceBook  

Gavenis

Gavēņa laiks Baznīcā– sagatavošanās laiks Kristus augšāmcelšanās svētkiem. Gavēņa mērkis ir garīgie augļi cilvēka dzīvē: atgriešanas, izlīgšana ar Dievu, pieaugšana mīlestībā, miers, vājību un netikumu uzvarēšana.
Katehisms mums atgadinā:”Iekšēja gandarīšana ir krasa visas dzīves ievirzes izmaiņa, atgriešanās, pieveršanās Dievam no visas sirds, grēkošanas pārtraukšana, novēršanās no ļauna, izjūtot pretīgumu pret ļaunajiem darbiem, kurus esam darījuši. Tai pašā laikā tā ietver arī vēlmi un apņemšanos izmainīt savu dzīvi, cerot uz Dieva žēlsirdību un paļaujoties un Viņa žēlastības palīdzību” (KBK1431).
Baznīca piedavā trīs virzienus uz kuriem mums jābalsta sava gavēņa laika pavadīšanu, proti: Lūgšana, Žēlsirdības darbi, Gavēnis.

Gavēņa laikam raksturīgās lūgšanas ir:
· Gavēņa Svātōs Mises
· Ryugtos sōpes– dziedājumi kuros ticīgie pārdoma par Jēzus sāpēm un ciešanām, kā arī Jaunavas Marijas sirds sāpem redzot sava dievišķā Dēla ciešanas.
· Krystaceļš– Kristus krustaceļa 14 staciju apcere.
· Rūžukrūņs-Rožukroņa sāpīgās daļas noslēpumu lūgšanas.
· Gavēņa dzīsmes– nožēlas un gandarīšanas pilnās dziesmas, kuros dziedām par Kristus mokām un ciešanām.
Ticīgie īpaša veidā aicināti ņemt aktīvu dalību šajās lūgšanās draudzes dievnāmos sirsnīgi lūdzoties par sevi un saviem tuviniekiem. Kopīgā lūgšana mūs stiprina savstarpēja mīlestībā un liek mums apzināties ka esam viena, liela ģimene kas ir Baznīca.
Gavēņa laikam raksturīgie žēlsirdības darbi:
Attiecībā pret sevi: Būt žēlsirdīgam pret savu dvēseli un garīgo dzīvi nozīmē atbrīvoties no grēkiem caur Grēksūdzes sakramentu un rūpeties par cienīgu Svētās Komūnijas pieņenšanu. Ņemt daļību svētdien Sv. Misē. Izvairīties no apstākļiem kas ved uz grēku. Cīnīties ar galvēniem grēkiem, proti: lepnību, skaudību, skopumu, nešķistību, negaustību, dusmām, slinkumu.
Attiecībā pret citiem: Lūgties par dzīvajiem un mirušajiem. No sirds piedot. Mierināt noskumušos. Dod labo padomu tiem, kas šaubas. Iemācīt to, kurš nezin un aicināt grēcinieku uz atgriešanos. Pacietīgi panest citu vājības. Pēc iespējas materiāli atbalstīt trukumcietējus.
Gavēņis jeb gavēšanas veidi.
Obligāti gavēņi jāievero Pelnu trešdienā, Lielajā Piektdienā (šajās dienās jāed līdz sātam tikai vienu reizi dienā). Visās piekdienās (atturība no gaļas ēdieniem) izņēmot, ja piektdiena iekrit lielajos svētkos!
Simboliski gavēni var iedalīt uz jūtu, dzirdes, redzes, mēles, garšas gavēņi. Baznīca aicina atteikties no visa, kas traucē mūsu garīgajai dzīvei, ierobežot sevi, lai būtu laiks Dievam un tuviniekiem, lai būtu pietiekoši laika lūgšanai un Sv. Mises apmēklēšanai.
Jūtu gavēnis iekļauj sevī atturību no dusmām, naida, no negatīvām emocijām... utt.
Dzirdes gavēņis iekļauj sevī atturību no skaļās muzikas klausīšanas, atturību no piedalīšanos citu netaisnīgās aprunāšanas, no trokšņainu pasakumu apmeklēšanas… utt.
Redzes gavēņis iekļauj sevī atturību no pārspilētas televizora vai datora izmantošanas, no nelietderīgās pasaulīgu grāmatu, avīžu vai žurnālu lasīšanas….utt.
Mēles gavēnis iekļauj sevī atturību no aprunašanas, zaimošanas, mēlošanas, lamāšanas...utt.
Garšas gavēnis iekļauj sevī atturību no treknu ēdienu lietošanas, no pārspilētās saldumu lietošanas, no ēšanas ārpus ēdienreizēm...utt.
“Bet tu, kad gavē, iesvaidi savu galvu un nomazgā savu seju, lai tu parādītos kā gavētājs ne cilvēku, bet gan sava Tēva priekšā, kas ir noslēpumā. Un tavs Tēvs, kas redz arī noslēpumus, tev atlīdzinās” (Mt 6,17-18).

Vitālijs Filipenoks
Rēzeknes Jēzus Sirds draudzes vikārs
 

 

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022