• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ozolaines senioru kluba “Uguntiņa” veltījums Latvijas 100-gadei!

FaceBook  

KartePar Latvijas valsts 100-gades īpašo notikumu visā valstī tika runāts jau pāris gadus, radās dažādas idejas- kā svinēt, ko galdā likt, ko īpašu paveikt… Arī Ozolaines Tautas namā jau vairākus gadus valdīja un joprojām valda 100-gades noskaņojums, kā rezultātā ir radušās jaunas, skaistas tradīcijas un nozīmīgi veltījumi! Ar īpašu saviļņojumu lielajam notikumam gatavojās Ozolaines Tautas nama senioru klubs “Uguntiņa”... 2 gadus atpakaļ kluba dalībnieces savām rokām izadīja Ozolaines pagasta garāko šalli ( pāri par 7 m) valsts karoga krāsās un izskatā, kas Valsts 98.gadadienai veltītā pasākuma laikā tika svinīgi ienesta un pasniegta, kā dāvinājums no kolektīva. Bet tā kā starp kluba dalībniecēm ir kaislīgas rokdarbnieces, kuras nemitīgi darbojas un vēlas arvien radīt ko jaunu, kādā no iknedēļas nodarbībām, apmēram pusotru gadu atpakaļ, radās ideja izšūt arī Ozolaines pagasta karti, jo tas arī ir viena maziņa, tomēr daļa no mūsu lielās Latvijas! Un savā ziņā arī pati nozīmīgākā daļa, jo daudzām kolektīva sievām tā ir bērnības šūpulis, jaunības dienu zeme un skaista vieta, kur pavadīt vecumdienas. Daļa no dalībniecēm ir dzimušas citviet vai darba gaitas vadījušas citā pusē, taču šobrīd viņas visas vieno mīlestība pret Ozolaines pagastu, kas ir ļoti mīļa daļa no viņu svētās Dzimtenes Latvijas.

lv100 31 20181123 1774813497

Kopumā kartes izšūšanā pusotra gada ilgā periodā piedalījās 4 senioru kluba “Uguntiņa” rokdarbnieces- Albīna Šļahtoviča, Silvija Mežore, Jekaterina Kolesnikova un Faina Gleizda.
Šīs idejas autore un viena no rokdarbniecēm, kura piedalījās kartes izšūšanā, ir Ozolaines pagasta lepnums Albīna Šļahtoviča. Viņa dalās savās atmiņās par to, kā šī ideja radās un kā noritēja darbs pie meistardarba izveides: “Sagaidot Latvijas simtgadi, radās doma, ka mums noteikti vajadzētu kaut ko taustāmu uzdāvināt pagastam, kā pateicību par to, ka mūsu klubiņu pagasts vienmēr atbalsta un palīdz mums. Mūsu meitenes šo ideju atbalstīja un tad vajadzēja domāt tālāko rīcības plānu… Televizorā redzēju, kā viens vīrietis adīja dabas ainavas un pilsētas skatus. Nodomāju, kāpēc mēs kaut ko līdzīgu nevarētu paveikt- mūsu dāmām taču ir “zelta rokas” un visas iespējas to izdarīt kā nākas. Tad nu prātā iešāvās doma, ka mēs varētu uzadīt pagasta karti…Visas piekrita šai idejai un šķita, ka process varēja sākties! Tomēr vēlāk nolēmām, ka mums labāk sanāks šo karti izšūt krustdūrienā, nevis adīt! Un kāpēc gan ne? Tautas nams sarūpēja diegus, materiālu, sameklēja pagasta karti. Bet, ieraugot to, bijām mazliet šokētas, jo tur nebija norādītas sādžu (ciemu) robežas. Meklējām palīdzību Ozolaines pagasta zemes dienestā. Pagasta zemes ierīkotāja mūs laipni uzņēma un visu mūs interesējošo kartē atzīmēja. Paldies viņai! Tālāk bija jādomā, kā uz kartes varētu “uzlikt” šo zīmējumu jeb- kā tas vizuāli varētu izskatīties. Tā kā mūsu pagasta nosaukums ir saistīts ar ozolu, tad prātā nāca doma pa visu karti izšūt ozola zarus, bet tur, kur atrodas sādžas, lapiņas ar ozolzīlēm. Lūdzu palīdzību meitai Diānai un mazmeitai Helēnai, lai uzzīmē zarus un lapiņas. Tas tika izdarīts un mūsu čaklo un talantīgo roku meistares ķērās pie darba. Zīmīgi, ka zīlītes un lapiņas šuva katra pēc savas gaumes, bet beigās kopējais rezultāts izdevās ļoti labs!”
lv100 62 20181123 1040219346

Arī Silvija Mežore piedalījās kartes izšūšanā un dalās savās atmiņās par šo laiku: “Sanākot kopā klubiņā “Uguntiņa”, vienai no klubiņa dalībniecēm, Albīnei Šļahtovičai, radās ideja izšūt Ozolaines pagasta karti. Nolēmām, ka tas jādara un ķērāmies pie darba! Darbs bija liels, jo izmērs mūsu projektam arī tika izvēlēts liels, lai paveiktais būtu vērā ņemams! Turklāt pagasts sastāv no 28 sādžām jeb ciematiem, kas arī nav “joka lieta”. Sievas strādāja čakli, pati iniciatore Albīnas kundze izdarīja visvairāk. Ļoti uztraucāmies, kaut darbs izdotos labi, bet beigās, kad viss sanāca uz “Urrā!”, bijām ļoti gandarītas par paveikto. Karte tika pasniegta mūsu mīļās Latvijas 100 gadu jubilejas svinīgajā pasākumā!”
Savukārt klubiņa dalībniece Marija Jurkova atklāj šī veikuma simbolisko nozīmi: “Iepazīstoties ar mūsu klubiņa dalībnieces Albīnas ideju par mūsu kolektīva dāvanu Latvijas 100-gadei par godu, ilgi diskutējām un apspriedām mākslinieciskā izpildījuma, kā arī darba emocionālā rakstura jautājumus. Mums bija ļoti svarīgi, lai tas izdotos estētiski pievilcīgs, kā arī- no emociju viedokļa bija svarīgi saprast, ko tas mums nozīmē un kā šīs emocijas nodot tiem, kas šo darbu vēlāk redzēs un vērtēs. Mūsu mērķis bija nevis vienkārši atspoguļot pagasta ģeogrāfiskās robežas un to veidojošos ciematus, kā arī- ne vienkārši pagasta nosaukuma simboliku, bet gan- radīt mākslas darbu, kur ozols- būtu varenā dzīvības koka simbols, kura vainags skatās pāri mums un apsedz mūsu senču zemi, ko mūsu senči ir spējuši nosargāt un iznest līdz mūsdienām tautas tradīcijas, kas šajā zemē ir bijušas un ir joprojām… Otrkārt, šī darba mērķis bija panākt, lai mūsdienās dzīvojošie cilvēki un nākotnes paaudzes, kas skatīsies šo veikumu, sajustu tā īpašo enerģētiku, apstātos pie šī ozola- Ozolaines pagasta un spētu uzmeklēt to vietu, kur dziļi un pamatīgi ir ieaugušas saknes, no kurām ir izveidojies viņu dzīves koks. Un, treškārt, zīle ir arī jaunas dzīves, dzīvības simbols- krītot mūsu senču zemē, šīm zīlēm ir jādod spēcīgas saknes un arvien jauni dzinumi, turpinot dzimtu attīstību un ilgmūžību savā dzimtajā zemē!”
Ikvienam no mums ir svarīgi atcerēties un der apzināties, ka diženi ozoli izaug no kādreiz mazas, sīkas zīles. Tāpat arī cilvēka dzīvē- ikviens no mums ir ozola galotnes, taču mūsu pamatā ir saknes, no kurām esam cēlušies, izauguši, veidojušies, stiepuši savas galotnes debesīs. Visam ir vajadzīgs savs pamats, arī mums! Mums jābūt pateicīgiem cilvēkiem, kuri kādreiz ir cīnījušies par to, lai taptu valsts, lai tiktu nosargāta tās neatkarība, jo arī viņi ir kalpojuši par saknēm tam kokam, kas ir izaudzis šodien- tai Latvijai, kādā mēs dzīvojam šodien… Mums ir jābūt pateicīgiem saviem vecākiem un vecvecākiem, jo tieši viņi ir tās saknes, uz kurām esam veidojušies mēs, kas dzīvo šeit un šodien! Priecājamies, ka mūsu pagastam ir tik spēcīgs simbols- ozols un zīles, kas ir viena no diženuma un spēka zīmēm! Un neizsakāms paldies Ozolaines Tautas nama senioru pulciņam “Uguntiņa” par to milzīgo gara spēku, skaisto ideju un lielo ieguldīto darbu un spēcīgo domu, kāda tika piešķirta šim darbam un ieguldīta tajā!
P.S. Senioru kluba “Uguntiņa” radītais meistardarbs ir izvietots un apskatāms Ozolaines pagasta pārvaldē.

Santa Ostaša
Ozolaines Tautas nama vadītāja

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022